Pumpapaj


Denna pepparkakskryddade pumpapaj är jättegod. Den är gjord på pumpapuré och har du ingen färsk pumpa går det att köpa pumpapuré bland välsorterade livsmedelsbutiker.

pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
½ dl vatten
1 msk socker
½ tsk bakpulver

fyllning:
en medelstor pumpa eller 5 dl pumpapuré
4 ägg
2½ dl vispgrädde
1½ dl socker
3 tsk pepparkakskrydda

garnering:
tranbär eller lingon

1. Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant. 2. Förgrädda i cirka 10 minuter i 160 grader.
3. Skär pumpan i kuber och koka den mjuk (tar ungefär 5-10 minuter) i vatten.
4. Häll av och mixa den till en jämn puré med stavmixer (alternativt köp färdig puré på burk). 5. 5. Mät upp 5 dl av purén och vispa ner ett ägg i taget.
5. Vispa ner grädden och blanda i socker och kryddor.
6. Häll blandningen i pajskalet och grädda cirka 50-60 minuter i 160 grader, tills smeten ”stannat”.

Låt svalna och dekorera med tranbär eller lingon.

Therésia Erneborg är en av Sveriges bästa matkreatörer när det gäller desserter och annat sött till kaffet. Hon har gett ut boken Söta saker på Gullers förlag - en bok som är att rekommendera. Gillar du hennes pajer ska du definitivt köpa boken.


Klicka på boken för att komma till Adlibris nätbokhandel

Recept och bild kommer från hennes blogg Söta saker


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar