Blåbärspaj med mandel


Blåbär och mandel är två kompletterande smaker som fungerar utmärkt av göra paj av.


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g smör
1 msk vatten
½ dl flagad mandel

Fyllning:
½ liter färska eller frysta blåbär
½ dl strösocker
½-1 msk potatismjöl

Vaniljsås:
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare.
2. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping.
3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter och nagga med en gaffel.
5. Låt den stå i kylen ca 30 min.
6. Sätt ugnen på 225°.
7. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.
8. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl.
Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär!
9. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel.
10. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min.
11. Låt den svalna.

Vaniljsåsen
1. Vispa grädden.
2. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker.

Servera såsen till pajen.

Recept och foto kommer från en riktig foodie. Besök matbloggen Remsans Bistro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar