Dessertpajer i urval från Sveriges bästa matbloggare. - Bläddra mellan recepten och låt dig bli inspirerad!
Aprikospaj
Det är en härlig fransk-inspirerad dessertpaj gjord på inlagda aprikoser och aprikosmarmelad.
Deg:
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk kallt vatten
Fyllning:
3 msk strösocker
1 tsk kanel
2 burkar aprikoser à 400g
1.5 dl aprikosmarmelad
3 msk vitt vin eller vatten
0.5 dl rostade mandelspån
1. Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga pajen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen dirka 10 minuter. Strö över socker och kanel.
3. Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp.
4. Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet i en liten kastrull. Skeda över det mesta av marmeladen över aprikoserna. Strö över mandelspånen.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda över resten av marmeladen mot slutet av gräddningen.
Det fina fotografiet är tagit av Tina Axelsson - Se fler bilder av henne på tinaaxelsson.se
Receptet kommer från Caroline Hofbergs bok Medelhavsmat som tyvärr är slut på förlaget. Caroline har skrivit många fler bra kokböcker >> Se listan på Bokus
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar