Chokladpaj




Ibland längtar jag bara efter en smarrig chokladpaj. Denna är jättegod till ett inte för sött vitt vin.

Botten:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning:
75 g mörk choklad
75 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
4 msk kakao
2 msk ljus sirap
2 msk creme fraiche

Glasyr:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

1. Hacka samman smör, mjöl, kakao och socker till en smulig massa.
2. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
3. Kavla ut degen och lägg i en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
4. Låt stå kallt 30 minuter.
5. Nagga pajskalet och förgrädda på 175 grader 10 minuter.
6. Dela chokladen till fyllningen i bitar och smält tillsammans med smör i vattenbad.
7. Vispa ihop ägg och socker.
8. Sikta i kakao och tillsätt sirap och creme fraiche.
9. Rör i chokladsmeten och blanda ihop.
10. Häll smeten i pajskalet och grädda i dygt 30 minuter i 150 grader  och låt kallna.
11. Hacka chokladen till glasyren och lägg i en skål.
12. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör tills den smält.
13. Häll glasyren över pajen och låt stelna i kylen ett par timmar.

Servera med vispad grädde och bär!

Receptet och bilden kommer från fannybunnymamman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar