Nötkolapaj

En paj för alla nöt-godisälskare. Det finns de som kan sätta i sig en hel paj (om man inte gömmer den)

Pajskal:
1,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg

Fyllning:
2 st ägg
1,5 dl farinsocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
3 krm salt
100 g smör,smält
3 dl nötter,blandade (hassel-,valnöt eller pinje-)

1. Hacka ihop mjöl, smör, socker och äggula.
2. Spar vitan att pensla med.
3. Arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Ta undan 1/3 av degen till lock och tryck ut resten i en pajform.
5. Låt formen stå i kylen i ca 30 minuter.
6. Värm ugnen till 175°.
7. Nagga pajskalet med en gaffel.
8. Förgrädda i ugnen i ca 10 minuter.
9. Vispa ägg, socker, sirap, vaniljsocker och salt pösigt.
10. Vispa i smöret.
11. Grovhacka nötterna och lägg dem i pajformen.
12. Häll i smeten, lägg på locket och pensla med äggvita.
13. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.

Foto och recept kommer från Bevemyrs blogg - besök den om du vill få inspiration till middagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar