Mandelpaj med apelsinsmak och toscatäcke



Mandelpaj med apelsinsmak och gott toscatäcke är en läckerhet. Använd helst skållad, skalad, strimlad sötmandel. Det ger mer knaprighet, mer smak och är godare än när man bara använder mandelspån.

Paj c:a 12 bitar

Pajdeg:
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula (spara vitan till fyllningen)

Fyllning:
300 g mandelmassa
3 ägg
1 äggvita
rivet skal från 1 apelsin

Toscatäcke:
150 g sötmandel
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk mjölk
1 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker


1. Börja med att skålla, skala och strimla mandeln för det tar längst tid.
2. Rosta sedan mandeln på medelstark värme tills den fått fin färg.
3. Sätt nu ugnen på 200 grader.
4. Gör snabbt en pajdeg och tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar botten.
5. Ställ formen kallt i cirka 15 minuter i frysen.
5. Riv under tiden mandelmassan och blanda sedan den med ägg, äggvita och apelsinskal.
6. Fördela fyllningen i pajskalet och grädda den mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Servera med vaniljglass, vaniljsås eller grädde

Recept och foto kommer från Nadjas Kitchen - en matblogg som du bara borde besöka. Nadja är en duktig fotograf och en outstanding matkreatör - njut av hennes recept och bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar