Passionsfruktskrämpaj med kokosmaräng


Denna pajen är ovanlig och kräver en del arbete. T ex när använde du sist kondenserad mjölk, gelatin, rostade kokosflingor (och en brulébrännare) i en paj? Men jobbet lönar sig - det är en jättegod paj.

Pajskal

150g mjukt Smör
3 dl Vetemjöl
0,75 dl Strösocker
1 nypa Salt

Fyllning

5 Passionfrukter, fruktköttet
0,5 Citron, saft
1 Gelatinblad
1 burk Kondenserad Mjölk

Kokosmaräng

6 Äggvitor
3 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
2 krm Citron, saft
1 dl Kokosflingor, rostade


Pajskal
1. Nyp ihop alla ingredienser till en fin och jämn deg.
2. Tryck ut degen i en pajform.
3. Nagga pajskalet och blindbaka det genom att täcka det med aluminiumfolie och sedan fylla botten med torkade ärtor/bönor.
4. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, ca 10-15 min. Lyft bort aluminiumfoliet och låt pajskalet svalna.

Fyllning
6. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
7. Gröp ur passionfrukter och mixa fruktköttet så att kärnorna precis går sönder.
8. Sila saften och koka upp tillsammans med citronsaft.
9. Krama ur gelatinbladet och vispa i det i kastrullen.
10. Rör i den kondenserade mjölken och fördela krämen över pajskalet.
11. Låt pajen stå i kylen och stelna minst 4 timmar.

Kokosmaräng
12. Vispa äggvitor till ett fluffigt skum.
13. Tillsätt hälften av sockret och vispa till ett hård och glansig maräng.
14. Tillsätt resterande socker, citronsaft och vispa tills marängensmeten är styv och glansig.
15. Vänd i kokos.
16. Bred ut marängen i ett tjusigt toppigt mönster över fyllningen.

För att få fin färg på marängen kan man antingen bränna av den med en brulébrännare eller snabbt ställa in den på grilleffekt i en 220 grader varm ugn. Se bara då till att passa den, det går supersnabbt!

Recept och foto kommer från Jennie Benjaminsons blogg Kalasgott


Jennie Benjaminson har gett ut kokboken Kalasgott. Klicka på bilden för att komma till Adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar